Îți propui în fiecare zi un lucru pe care nu reușești să-l duci la bun sfârșit pentru că nu ți-ai amintit, te-ai luat cu altele sau și mai exact ... nici nu mai știi de ce?
Lucrurile funcționează într-un singur mod, acționând. Cum ajungem să acționăm? Unii ar spune simplu. Te hotărăști și te apuci de treabă. Și totuși, tocmai pentru că e atât de simplu și banal lucrurile nu se întâmplă! Uiți să-ți iei pastilă. În cazul pastilei de memorie mai ai o scuză. În cazul anticoncepționalei nu mai ai niciuna!
Cum faci că lucrurile să se întâmple? Într-un mod perfect sincron cu intenția divină, cu voința personală și cu aliniamentul benefic al stelelor? Sunt ironică în privință conspirației Universului, s-a remarcat această subtilitate?!
Activitățile de rutină, adică cele repetitve au avantajul că se întâmplă parcă de la sine, fără eforturi prea mari. De ce?
E simplu, repetandu-le de atâtea și atâtea ori ți-au intrat în obișnuință, ți-ai construit programul zilnic în jurul lor. Se întâmplă să ai totul la indemaina, la un "click distanță”: pe noptieră, pe măsuță, pe primul raft, pe birou. Îți este simplu să te apuci de acel lucru și să-l și duci la bun sfârșit pentru că ai învățat pe de rost toate mișcările, de fiecare dată aceleași. Mintea nu recrează de fiecare dată scenariul, nu are de făcut nicio muncă organizatorică în prealabil, nu are de mobilizat resurse nici interioare, nici exterioare. "Pesmeții sunt deja înmuiați, numai buni de băgat în gură!" Ați ghicit, funcționăm pe principiului minimei rezistente.
Un alt atu al rutinei este claritatea. Știi ce ai de făcut, ai reconstituit traseul de multe ori. Când ai un drum clar în minte, îți este foarte ușor să-l reproduci fizic, pas cu pas. Ai învățat scurtături, ai testat cele mai eficiente moduri, ai învățat din greșeli și acum îți ies cele mai minunate clătite, tocmai pentru că îți este atât de clară rețetă și pașii de execuție.
Când lucrurile îți sunt cunoscute și clare, totul pare să curgă ca într-un "torent", legat, coerent, în pas de vals, ritmic și elegant executat. Cursivitatea e o altă calitate de luat în calcul atunci când instalezi o rutină. Totul derivă din una în alta, se îmbină armonios și la momentul potrivit ca într-o sincronicitate perfectă.
O rutină mai este completă, o duci la bun sfârșit de fiecare data, nu lași lucrurile baltă, neterminate pentru că ceva a intervenit într-un mod neprevăzut. Nu te speli doar pe o jumătate de față și nu-ți periezi doar dinții din dreaptă. Tocmai această senzație de "terminat", "bifat", "complet" te ajută să abordezi atât de încrezător lucruri pe care le-ai mai făcut cu succes în trecut.
Având în vedere aceste calități importante ale unei rutine putem reconstitui traseul acțiunilor de succes. Prin urmare, o acțiune repetivă pentru a ne intra în "mușchi", cum spune Andy Szekely și a o executa zilnic avem nevoie de câțiva factori de succes:
- Să avem totul la indemîina printr-un efort organizatoric consistent prealabil
- Să avem în cap foarte clari pașii de execuție-aici ne pot ajuta manualele de instrucțiuni sau rețetarul sau tutorialele de pe net. Să-i avem foarte clari prima dată în cap, să-i putem reconstitui oricând din memorie sau să facem o lista cu acei pași de execuție.
- Să asigurăm cursivitatea legăturilor și punctelor de trecere
- Să ducem la bun sfârșit acel lucru de fiecare data
Exemplul meu
Am implementat câteva cadre de inevitabilitate care funcționează minunat în cazul meu.
Analiza problemei. Nefiind cea mai ordonată persoană din lume, am ajuns să apreciez ordinea și claritatea organizării. Să-mi îmbrac copilul dimineața era întotdeauna o provocare, un act de mare creativitate și ingeniozitate, mai ales că-mi și refuza unele propuneri din varii motive.
Mod de actiune. Cum am acționat? Am cumpărat de la un magazin cu prețuri accesibile un anumit număr de articole vestimentare cu care să compun rapid o ținută completă. Asta a presupus o investiție măricică. Nu a fost ca atunci când vezi ceva drăguț și nu te poți abține să mai completezi garderoba. Am cumpărat 6 perechi de pantaloni sport, 6 maiouri de un anumit format, 6 tricouri cu mâneca lungă, 6 perechi de chiloți și 6 perechi de șosete. Diferă doar culorile, desenul, nu și grosimea sau calitatea. Toate sunt din bumbac și ușor termic-izolante pentru sezonul toamnă-iarnă. Adică sunt alegeri vestimentare comparabile. Le-am aranjat frumos pe rafturi și în sertare astfel încât de fiecare data să le pot accesa și cu ochii închiși, memorându-le locul și completând stocul de fiecare data în același mod previzibil. Astfel, am în fiecare dimineață totul curat, totul pregătit.
Un dezavantaj al acțiunilor repetitive este lipsa de originalitate. Poate. Am un număr limitat de combinații. Toate compatibile între ele.
Sistemul implementat. Tot ce fac în plus este să întrețin acest sistem cu un alt sistem de spălare-uscare ritmică a rufelor, la 3 zile, astfel încât izvorul de haine curate să nu sece niciodată. Și eventual să înlocuiesc hainele uzate, să le repar pe cele rupte, să le arunc pe cele cu pete care nu ies la spălare și să le depozitez/donez pe cele care ajung sa-i fie mici. Copiii cresc atat de repede!
În concluzie. Am implementat acest sistem ușor de întreținut cu eforturi minime. Asta îmi rezolvă o altă problemă cum ar fi întârzierile la grădiniță. Întârzieri care îmi rezolvă o altă problemă spinoasă, cum ar fi relația cu educatoarea copilului. Nu insist prea mult, toate se leagă între ele. Succesul acestui sistem m-a motivat să îmbunătățesc și să pun la punct cât mai multe alte sisteme care fac ca lucruri mici, dar importante să se întâmple.
Lasă-mi un comentariu, un feedback dacă lucrurile funcționează la fel în cazul tău. Avem multe de învățat unii de la alții.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu