sâmbătă, 22 august 2015

Nu-l alege pe cel perfect, ci pe cel perfectibil!

Cunosteam pe cineva care avea o lista foarte lunga de 100 de calitati pe care trebuia sa le intruneasca femeia visurilor lui. Pe atunci avea 37 de ani si era burlac. Probabil a gasit-o intre timp, din moment ce tot posteaza poze cu doamna lui insarcinata cu primul lor copil. O fi avand si cele 100 de calitati? Sincer ma indoiesc. Din exterior pare sa aiba doar doua: tanara si frumoasa! Arhisuficiente, nu?



E prea mult sa ceri destinului o fiinta perfecta care sa-ti satisfaca tie toate neimplinirile si sa vina sa-ti completeze toate acele goluri si imperfectiuni cu care traiesti in fiecare zi?

Nobody is perfect! Pe asta o stim cu totii, si totusi, avem asteptarea asta, a ceva - a cuiva mai bun decat noi in viata noastra.

Adevarul trist e ca nimeni nu s-a nascut cu marele plan de a fi partenerul nostru de cuplu ideal. Toti avem un istoric, suntem sau ajungem intr-un fel sau altul din diverse motive si in urma unor variate experiente formatoare sau deformatoare. Mai putin rabdatori,mai putin ordonati sau mai putin afectuosi. Cineva doar va constata defectiunea - “nu esti suficient de bun pentru mine”, nu corespunzi criteriilor mele pentru “femeia/barbatul dorit”. Altcineva te va pretui asa cum esti, vazand in primul rand calitatile tale, si va fi capabil sa produca in tine acele transformari in urma carora vei deveni mai rabdator, mai ordonat sau mai afectuos. Sau dimpotriva, mai putin rigid, mai putin incrancenat, sau mai putin nervos si stresat. Si pe cine merita sa pastrezi in viata ta si pe cine nu vei regreta? Pe cel care ti-a dat cu flit pe motiv de nepotrivire la prima vedere sau pe cel de-al doilea care a dat o sansa povestii voastre de iubire?

O tipa imi povestea cu naduf ca i-a dat papucii unui tip pentru ca se rusina cu el pe strada din cauza tinutelor lui neglijente. Ca dupa putin timp sa-l reintalneasca la bratul altei femei imbracat intr-un costum elegant si impecabil. Acum era barbatul dupa care intorceau capul femeile pe strada. Nu ti s-a intamplat? Sa te reintalnesti cu fostul/fosta si sa te surprinda toate acele schimbari la el/ea, si sa fie exact cele pe care ti le-ai fi dorit atunci cand erati impreuna? O veste trista pentru tine - nu s-a schimbat din cauza ta si nici pentru a te recuceri!

Cum ramane cu supozitia ca nu ne schimbam? Deloc, defel si niciodata? Trebuie sa admitem ca e cea mai mare prostie pe care o putem crede despre oameni. Zi de zi invatam lucruri noi, necesare adaptarii si adecvarii noastre la cerintelor mediului. Tot ce trebuie sa facem pentru ceilalti este sa cream un mediu favorabil schimbarii, unul prietenos, bland si incurajator. Schimbarile fortate sunt dificile sau chiar imposibile. Mai mult chiar, avem tendinta de a ne opune cerintelor de schimbare fortata. Schimbarile naturale si firesti sunt cele care presupun cresteri interioare, acumulari de informatii, constientizari, mai multe incercari de a rupe tiparele vechi, esecuri temporare, regresii si reveniri la vechiul comportament, incurajari si noi strategii de abordare a problemei.

Citesc o carte interesanta despre cum sa-ti ordonezi viata ordonandu-ti casa. Autoarea cartii ne recomanda sa ne despartim de lucruri cu recunostinta si reflectand la rolul fiecarui obiect - o alegere din trecut - in viata noastra. Unele lucruri desi nu ne-au folosit la nimic, au avut tocmai acest rol - de a ne invata ce nu ni se potriveste. Acelasi lucru il putem spune despre oamenii din viata noastra, nu-i asa?

Inainte de a renunta, incearca. Iar inainte de a incerca, da-i o sansa reala. Iar daca renunti, reflecta la rostul acelei relatii in viata ta, apoi desparta-te cu recunostinta.

Niciun comentariu: