joi, 8 iunie 2017

Îți trebuie ani ca să crești stima de sine a unui copil, dar uite cum o poți distruge în mai puțin de 5 minute!

Să ne imaginăm un scenariu ipotetic. Te apuci să faci teme cu copilul cam pe la final de an și constați cu stupoare că al tău copil habar nu are de anumite chestii pe care ar fi trebuit să le știe ca pe popa tuns! Sau cel puțin acesta a fost parcursul tău școlar, unul de excepție, coroniță, premii, olimpiade, chestii. I-ai explicat de cinci ori aceleași lucru și luminița cunoașterii nu s-a aprins în capul lui. Persită făcând aceeși greșeală, iar tu tragi o singură concluzie: copilul acesta este praf, are mari lacune în bagajul lui academic. Și îți scapă o remarcă involuntară chiar de față cu copilul. Pentur că nu-i așa? Viitorul lui de corporatist este în pericol! Va avea noroc dacă va prinde vreun loc la spații verzi. Este inadmisibil să confunde litere între ele sau cifre sau să greșească un rezultat încă din clasa pregătitoare!

Hai să derulăm puțin înapoi filmul educațional al vieții tale. Erai pedepsit pentru orice greșeală, nu-i așa? Sau ți se cerea să scrii de o sută de ori aceeași frază până o scriai perfect? Sau erai certat pentru o notă mai mică de 8? Sau ți se creiona un viitor sumbru ca gunoier, cârnățăreasă, vânzătoare la Starbucks :) sau ca hamal împingător? 

Cei mai aspri critici ai tăi au fost părinții tăi, cei care ar fi trebuit să te încurajeze cu blândețe și răbdare. Dintr-un motiv foarte real - la fel au fost educați și ei la rândul lor, ei nu au știut ce să facă diferit. S-au considerat responsabili pentru tine, rezultatul muncii lor și te-au tratat ca pe o eroare pe care trebuiau să o corecteze. La fiecare pas. Studiile despre stima de sine erau încă incipiente și oricum nu de oameni cu stimă de sine ridicată avea nevoie societatea în acel moment. În oricare alt moment din istoria omenirii, mai exact. Se spune că țara te vrea prost. Ei, bine, e valabil și în cazul stimei de sine. Oamenii cu stimă de sine scăzută sunt obedienți. Iar obediența sau cumințenia a fost și mai este încă cea mai apreciată calitate la copii, dintotdeauna. 

Să admitem că îți dorești un alt parcurs pentru copilul tău și nu știi ce ar trebui să faci diferit. Păi, o primă sugestie, începe prin a-ți antrena mușchiul răbdării. Asta presupune să răspunzi la aceleași întrebări de zeci de ori fără să te frustrezi că ai mai zis-o odată. Asta înseamnă să vezi la copilul tău întotdeauna ce a făcut bine. 

Dintr-un text de 10 cuvinte, nu a greșit un cuvânt, ci a citit bine nouă cuvinte! 

Repetiția e mama automatismelor. Asigură-te că ai repetat de suficient de multe ori înainte ca un obicei pe care vrei să-l cultivi copilului tău a devenit automatism. Asta înseamnă să nu te frustrezi că i-ai spus de atâtea ori să se spele pe mâni după ce intră în casă și încă nu o face. De suficient de multe ori! De ori de câte ori este nevoie! De 3 sau 10 sau 100 de ori! Nu contează numărul de repetiții ci rezultatul, un obicei sănătos cultivat pe viață! 

Arată-i cum să fie tolerant față de propriile lui greșeli. Ajută-l să-și repare singur propiile greșeli. Cu duhul blândeții. Lasă-i lui libertatea de a-și dori sau nu să repare o greșeală. Poate o greșeală care te poate deranja pe tine nu este atât de deranjantă pentru el. Adică, ajută-l să învețe să trăiască cu propriile imperfecțiuni. Va avea nevoie de aceasta perspectivă la maturitate. 

Adolescenții sunt cei mai afectați de lipsa stimei de sine. Spre exemplu, 6 din 10 fete evită să facă diverse activități care le-ar face plăcere, cum ar fi să se alăture unui grup, să iasă în oraș sau să danseze pe motiv că nu le place felul în care arată. Tot mai frecvent întâlnești copii de 4-6-8 ani cu început de burtică. Acești copii cu tendințe supraponderale vor avea o nevoie mare de acceptare a felului în care arată așa cum sunt peste puțin timp. Acești copii vor avea nevoie de toată încrederea pe care știi să le-o cultivi încă de la vârste fragede. 

Copilul câștigă încredere de sine atunci când este acceptat cu toate imperfecțiunile lui. Nu va fi o problemă să le conștientizeze și să facă ceva în privința lor. Va fi o problemă dacă se va biciui psihologic pentru asta. 

Mai presus de orice, tratează fiecare greșeală ca pe o oportunitate de învățare. Greșelile scurtează procesul învățarii. Dar nu de maniera clasică, ai greșit, ești un prost, nota doi, stai jos. Copilul confundă literele între ele. Cum îl pot ajuta să le învețe mai ușor? Ar putea ajuta un suport grafic, vizual? Un joculeț? O poezioară amuzantă? Sau să desenăm litera buclucașă cu niște bețe în parc sau în nisip pe plajă? 

Ajută foarte mult să conștientizezi fără resentiment: da, copilul meu este așa cum este! Un copil extraordinar cu calități și potențial și defecte. Ca și tine de altfel. Cum îl pot ajuta să învețe mai repede și cu mai puțin efort? Simplu! Fără presiune pe rezultat, fără comparații, cu cerințe ajustate nivelului lui (puțin peste posibilitățile lui de moment). Și încurajări pas cu pas cu menționarea progreselor, a reușitelor, a realizărilor sau doar a efortului, atunci când rezultatele întârzie să apară. 

Și nu în ultimul rând, să conștientizezi, că ceilați, adică restul oamenilor vor avea grijă să-i menționeze fiecare greșeală cât de mică pe care o va face. Suntem o societate intolerantă față de greșelile învățăceilor! Taxăm tot! Iar criteriile pentru acceptare sunt atât de înalte, încât singura ta șansă ca să fii cineva este să fii neapărat un performer sau un artist talentat sau cineva cu funcție înaltă de preferat. Nu poți fi cineva făcând doar ce-ți place. Și dacă toți ceilalți vor fi nemiloși cu copilul tău, asta va conta/o să doară mai puțin, dacă părinții lui, familia lui îl va accepta fix așa cum e. Vor conta întotdeauna ai lui, nucleul lui dur. Restul să zică ce are de zis. Niciodată nu vei avea/nu va avea control asupra acestui aspect. 

Hei, ajută-ți copilul să devină nu cineva, ci el însuși.

Un comentariu:

giku spunea...

Hai ! Ne mai scrii cate ceva ? ?