vineri, 20 februarie 2015

Deconstrucția Sinelui

Astăzi am descoperit că mai bine decât să fii tânără și frumosă, este să fii matură și lucidă și conștientă de propria-ți existență. Îmi place această perioadă a maturității, când am impresia că m-am deșteptat dintr-un somn greoi și agitat. Sunt încă buimacă și amețită, dar din ce în ce mai conștientă de Sine. Un aspect care-mi dă speranțe de tot mai bine.

Iar una din conștientizările mele de maturitate este următoarea: 

Avem tendința de a ne comporta în funcție de imaginea de sine, pe care prin acțiunile noastre vom căuta să o întărim, confirmăm, demonstrăm, asumăm. 

Spre ex. un tip care se consideră deștept va citi cărți deștepte pentru a demonstra și altora că este într-adevăr un tip deștept. 

Dacă voi crede despre mine că mă pricep la organizare de evenimente, voi căuta inconștient oportunități care îmi vor valorifica aceasta ”calitate”, fiind și mai implicată în evenimentele ce presupun organizare, ceea ce-mi va confirma în cele din urmă că da, într-adevăr am un talent ”înnăscut” la organizarea de evenimente. 

Aceste credințe mă vor potența sau dimpotriva mă vor sabota după caz. De ex. dacă mă voi crede visătoare (mi-au confirmat-o și alții de mai multe ori, ceea ce nu a fost deloc întâmplător, ceilalți nu sunt decât o oglindă, o reflexie a ceea ce credem noi înșine despre noi) - atunci mă voi limita la a visa, fără să acționez, pentru că nu voi face efortul conștient de a acționa, că doar nu mă cred o persoana care acționează. E dificil dacă nu chiar imposibil să acționezi contrar propriilor convingeri. 

Lucrul cel mai tare care ni se întâmplă la maturitate e că putem să schimbăm aceste convingeri, putem alege în mod conștient cine suntem, evident ștergând cu buretele tot ce ni s-a spus că suntem. Mi s-a spus că sunt enervantă și nesuferită, din topor, plată, banală și ordinară. Ceea ce nu este adevărat! Este adevărat doar ceea ce cred eu că sunt pentru că: 1) convingerea interioară este cea care generează comportamentul de conformitate. 

Și ce speră să facă ceilalți când ne spun că suntem într-un fel sau altfel? Să ne comportăm conform etichetelor pe care ni le pun. 

Dacă ne vor binele, cred în reușita noastra ne vor încuraja și ne vor spune: cred că te vei descurca de minune pentru că ești capabil(ă). 

Dacă ne vor dimpotrivă răul, ne vor spune contrariul - ești atât de varză încât nu cred că… o afirmație care incapacitează și invalidează și numai cu acordul și permisiunea noastră, dacă și noi credem la rândul nostru asta.

Concluzia mea majoră e că nu trebuie să ne schimbăm NOI pe SINE. Suntem perfecți așa cum suntem. Trebuie să ne acceptăm așa cum SUNTEM. Ceea ce trebuie să schimbăm la fiecare dintre noi este doar IMAGINEA de SINE. Ce crezi despre tine te ajută sau te încurcă să devii ceea ce vrei să fii? Acolo trebuie să lucrezi! 

Eu atât am avut de spus astăzi.

Niciun comentariu: